Finanţăm creativitatea
Open
Comunităţi
Inspiraţie
Mentori
Locuri de Muncă
Conţinut
Harta
Creativitatii
Forum
X
Finanszirozzuk a Kreativitást
Dolgozunk a Magyar nyelvű változaton és remélyűk hogy rövid időn belül elindityuk a hálón. A maga türelmét kérjük meg. Köszönjük szépen

Adrian Lungu
22 Septembrie 2014

Ne străduim de ceva vreme să popularizăm conceptul de Crowdfunding și să prezentăm nu doar beneficiile pe care le-ar avea pentru societatea Românească cât și insemnătatea pe care ar reprezenta-o prin adoptarea unei noi tendințe in societate.

Marea majoritate a proiectelor de Crowdfunding din România sunt dedicate susținerii unor cauze sociale și nu putem decât să ne bucurăm și să susținem asemenea inițiative. Ceea ce este însă dezarmant este trendul de reticență față de luarea în considerare a spiritului antreprenorial ca și prim beneficiar al donațiilor. Tineri întreprinzători finanțați înseamnă afaceri si produse noi, locuri de muncă, inspirație și pentru alții să pornească pe aceeași cale.Să nu spunem că mai multe produse pe piață înseamnă prețuri mai mici, calitate mai bună, diversitate și în mod direct prosperitate. Cum de se face că marea majoritate a proiectelor de tentă antreprenorială demarate de Români se află spre finanțare pe site-uri de Crowdfunding din straăinătate? Simplu, inițiatorii proiectului nu cred că ar putea strînge suma necesară lansarii primului produs în România. Și poate că dreptate si uite așa ne trezim într-un cerc de argumentare a unor opinii diferite fără să privim de altfel la sursa problemei și anume faptul că Românii s-au obișnuit să doneze banii cauzelor sociale și asta în măsura în care le mai rămâne ceva dupa achitarea facturilor curente pentru viața de zi cu zi. 

Bun și atunci ce este de făcut? Păi în mare parte singurul lucru pe care putem să îl facem este să ne susținem eforturile ți să sperăm ca intr-o zi cu soare, așa pe nepusă masă atitudinea să se schimbe și să vedem cum proiectele încep să răsară și mai ales să avem donatori cît mai mulți și mai entuziasmați.

Creștemidei.ro, MultiFinațare.ro, PotșiEu.ro si we-are-here.ro au demarat acest demers și nu pot decât să îmi scot pălăria în fața lor. Cred însă că ar trebui să ne ambiționăm cu toții și să împingem acest sentiment de reticență în afara rutinei zilnice. Nu cred că există la acest moment o oportunitate mai bună de sprijinire a antreprenorilor Români decât Crowdfundingul. Băncile sunt investitori depersonalizați care finanțează 75% din 60% din valoarea garanției imobiliare iar accesul la fonduri europene este complicat, restricționat și anevoios. Ce altă șansă ar mai ramâne pentru finanțarea unui proiect? Familia, prietenii și cunoscuții. Însă nu toți devin la fel de entuziasmați atunci când li se cer bani. Și ne-am întors din nou de unde am plecat și anume să ne întrebăm de ce am demara unu proiect și mai ales cine ar finanța.

Cred că am avea nevoie de câteva istorii de succes pe plan local ca să mai încălzim spiritele și să deschidem ochii celor care au deja economisiți ceva bani și ar fi predispuși la finanțare. Ar mai fi nevoie de bunăvoință, pasiune și deschidere către soluții alternative.

Și ca să nu ne lungim cu vorba, vom începe o nouă săptămînă continuându-ne efortul în promovarea Crowdfundingului. Sperăm că săptămîna care vine va fi cea care va schimba mentalitățile față de donații către antreprenori. Și dacă săptămîna care vine nu va aduce ceea ce ne dorim, vom continua să perseverăm în efortul nostru.

Si odata și odata rezultatele se vor vedea. 

Adrian Lungu
26 Iunie 2014

 

Porneam acum câteva luni pe un drum despre care credeam că va fi unul interesant și care va necesita efort dedicație și mai ales perseverență. Adică să facem cât mai cunoscut Crowdfundingul în România și să contribuim și noi alături de creștemidei.ro, potsieu.ro și we-are-here.ro la susținerea spiritul antreprenorial Românesc. Ne-am alăturat astfel unui efort care are menirea de a oferi antreprenorilor o sursă alternativă de finanțare pentru ideile și proiectele lor de afaceri.

 

Pare frumos și simplu și mai ales trebuie să spunem că am fost mai mult decât entuziasmați să ne aducem și noi contribuția așa cum am crezut de cuviință la îmbunătățirea lucrurilor din România. Și pentru că vrem să facem o treabă bună am zis că ar trebui să oferim exemple de campanii de crowdfunding de succes din SUA, Franța, Marea Britanie si Noua Zeelandă. Am căutat să aducem surse de inspirație prin oferirea de exemple de ingeniozitate, design, inventică, manufacturare, colaborare samd... Si chiar dacă suntem ardeleni de felul nostru, am avut un ritm alert in care sa ne asiguram ca vom reusi sa construim o comunitate de oameni care sa cunoasca, sa inteleaga si mai ales sa sustina Crowdfundingul.

Crowdfundingul si sustinerea spiritului antreprenorial este fara doar si poate o resursa de mna de luat in seama pentru schimbarea in bine a lucrurilor din România. Insă politica si veniturile destul de mici acaparează mintea celor care ar trebui să demarez un proiect sau să ne ajute să consolidam o comunitate de oameni care cred in spiritul antreprenorial.

Pina in acest moment efortul nostru s-a aratat a fi convingator. Am format un grup de oameni care impartasesc idealurile noastre si care cred ca si noi ca putem folosi ingeniozitatea Românească spre binele societatii. Fiecare zi de prezență pe rețelele de socializare ne oferă încă un imbold pentru a continua în efortul nostru și mai ales pentru a ne menține linia de informare si educare. Lucrurile cer timp și se pare că în cazul nostru timpul e mai lung decât ne-am așteptat.

Și uite așa mergem mai departe încrezători în demersul nostru și mai ales în creativitatea Românească.

 

Adrian Lungu
3 Aprilie 2014

A trecut ceva vreme de când am creionat pe câteva bucăți de hârtie, proiectul kazuu o platformă de finanțare a creativității si a spiritului antreprenorial. Aveam ideile creionate în minte si puteam spune că aveam deja conturată o structură a ceea ce ne dorim să dezvoltăm pe kazuu.

Am inceput să ne documentăm si cu cât petreceam mai mult timp analizând site-uri din SUA, Marea Britanie, Australia, Franța si China, realizam că va trebui să adaptăm într-un mod cât mai original conceptul de "crowdfunding" adică finanțare colectivă, la societatea Românească. România este o resursă importantă de talente în domenii diverse pentru scolile de elită din "Vest" si pentru companii prestigioase cu reputație mondială, astfel că am considerat că ar fi oportun să ne aducem si noi contribuția la pregatirea tinerilor studenți sau a tinerilor profesionisti români, ca si antreprenori de succes.

Citeam zilnic newsletter-uri despre comunitățile start up din țările Scandinave, Bulgaria, Germania, Franța samd si parcă ne doream să fim si noi ca nație undeva cuprinsi in acele rînduri. Si chiar dacă realizăm că sunt multe de făcut, cel puțin incercăm să ne alăturăm comunității de platforme crowd funding românesti si să pornim un val de activism prin care să facem o diferență în societate si în comunitățile de studenți, visători si tineri antreprenori. In fond cu toții ne dorim să găsim soluții la problemele si dificultățile cu care ne confruntăm zi de zi, pentru a ne face viața mai usoară si mai frumoasă.

Primul pas în demararea platformei kazuu va trebui să fie să arătăm, convingem si să determinăm cât mai multă lume de beneficiile "binelui social" atât la nivel personal cât si la nivelul universităților, instituțiilor, companiilor si brandurilor care doresc să susțină eforturile noastre si să personalizeze relațiile cu membrii comunităților lor. Mai ales că tehnologia face posibilă exprimarea personalizării intr-o mulțime infinită de modalități si forme, fără limitare la spații determinate de bariere lingvistice, geografice sau de naționalitate.

Cum vom reusi să convigem cât mai multă lume să posteze proiecte pe kazuu şi cât mai mulți membrii să finanțeze proiecte postate? Prin dedicație, motivație perseverență si multă, multă răbdare.

Revenind la primul pas făcut acum mai mult de 6 luni, cred că am creionat si structurat si sters si re-structurat kazuu de cel puțin trei ori, de fiecare dată adăugînd "features" care să ofere o experiență cît mai comprehensivă, fluidă si simplă pentru membrii comunității noastre.

Urmează ca în timp scurt să oferim comunității si aplicația de mobil, ce va funcționa pe platforma iOS pentru început. Avem inceredere si ne punem speranțe mari în acest demers. Pe un tărîm bogat în resurse inepuizabile în inteligență, creativitate si ingeniozitate, ar fi păcat să nu avem proiecte la fel de competitive ca si cele postate pe rețelele de crowd funding din Anglia, Franța sau America.

Asadar am făcut primul pas si sperăm să construim o comunitate cât mai activă, ingenioasă şi mai frumoasă. 

Am vrea să menționăm în acest context si faptul că ne-am numărat printre finanțatorii entuziasmați ai Elizei si ai lui Cosmin în cadrul campaniei demarate pe gofundme.com pentru strângerea fondurilor necesare deplasării la New York. Îi felicităm pentru perseverența, tenacitatea si dedicația demonstrată si le cerem să îşi mențină spiritul si atitudinea pozitivă pentru cât mai mult timp.